!

Maggi vers

Lavas is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied.  

Kweek
• Lavas is een vaste plant met diep ingesneden, selderieachtig blad. Hij kan ca. 2 meter hoog worden. 
• Van juni tot augustus verschijnen kleine, groengele bloemschermen die een lekkere, kruidige geur verspreiden. 
• Plant lavas in vruchtbare, vochtige, goed afwaterende grond in volle zon of halfschaduw. Pas op, lavas kan behoorlijk woekeren!
• Lavas doet het ook goed in een grote pot. Laat de potgrond niet uitdrogen en geef in het groeiseizoen af en toe (vloeibare) mest. 
• Lavas is volledig winterhard; in de winter sterft het bovengrondse deel af, in het voorjaar loopt de plant weer uit.
• Zaai lavas in het voorjaar bv. in potten op de vensterbank of in de kas, de jonge planten kunnen daarna naar buiten. Hou de grond goed vochtig! In augustus gezaaide plantjes kunnen het voorjaar daarop uitgeplant worden. U kunt lavas ook vermeerderen door volgroeide planten te scheuren in het voor- of najaar.

 

Oogst
U kunt zowel het blad als het zaad gebruiken. Pluk het blad regelmatig, de jonge blaadjes hebben de beste smaak. Oogst voordat de plant gebloeid heeft of knip de bloemen af; na de bloei wordt het blad een beetje bitter. Knip de zaadschermen in de nazomer, als de zaden bruin beginnen te worden. Lavasblad is vers het lekkerst, maar het kan worden gedroogd. Het blad kan ook goed worden ingevroren. 

Culinair
Lavasblad smaakt naar maggi (vandaar de naam maggiplant) en ook naar sterk gepeperde selderij. De smaak is sterk, dus gebruik het met mate. Fijngehakte lavas is daarom lekker in bouillon en diverse soepen. Gebruik het ook in salades, bij komkommer, in sauzen en ragouts, in ovenschotels met wortelgroenten en in stoofschotels met gevogelte, wild, rund- of varkensvlees. 
Het gekneusde zaad is lekker in brood, salades en rijst. Gebruik de zaadjes met mate en laat ze meestoven.

Op bestelling leverbaar

1-2 dagen

Marjoraan vers

Mierikswortel vers

Mint vers

Oregano vers

Peterselie vers

Rozemarijn vers

Salie vers

Thijm vers

Zuring vers

1-2 dagen