citrus-fruit

Citrus fruit

Citrusfruit wordt voornamelijk geteeld tussen 40°NB en 40° ZB, als een gordel om de aardbol. Het is inheems in zuidoost Azië en oorspronkelijk omvatte het niet meer dan tien of twaalf soorten. Maar die enkele soorten zijn in de loop der eeuwen zo vaak geselecteerd, gekruist, verbeterd en opnieuw gekruist, zodat de groep der citrusvruchten een compleet doolhof is van soorten rassen/variëteiten waarin zelfs de botanici regelmatig de weg kwijt zijn. Herhaaldelijk is er in de literatuur van het citrusfruit te lezen over nieuwe inzichten over herkomsten en soorten. Voor ons is belangrijk wat de consumptiewaarde van het citrusfruit is.

Land van herkomst, klimaat en regenval bepalen zowel het uiterlijk als innerlijk van het citrusfruit. Het is mogelijk dat een wereldras als Valencia afkomstig uit Spanje een andere consumptiewaarde heeft dan hetzelfde ras uit Brazilië.
Door kruisingen en selecties zijn er de laatste decennia veel nieuwe produkten op de markt bijgekomen.

Mede door moderne opslag en transportmiddelen zijn veel citrusvruchten een jaar rond in Nederland verkrijgbaar.

!

Mandrijn per stuk

Een mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is. Ze zijn in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht. Er bestaan veel soorten mandarijnen. Grofweg kun je ze indelen in vier typen: de gewone mandarijn, de mediterrane mandarijn, de satsuma en de kingmandarijn. De kleur varieert van groengeel tot diep oranje. Vanwege de zoete smaak en de losse schil vallen mandarijnen bij kinderen goed in de smaak. Aanvoerlanden zijn onder andere Spanje en Marokko. Tegenwoordig zijn er vele soorten zonder pit te koop bijvoorbeeld de Clementina (zoet van smaak) of de Satsuma (licht zuur van smaak).

Manderijn 10 stuks

Een mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is. Ze zijn in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht. Er bestaan veel soorten mandarijnen. Grofweg kun je ze indelen in vier typen: de gewone mandarijn, de mediterrane mandarijn, de satsuma en de kingmandarijn. De kleur varieert van groengeel tot diep oranje. Vanwege de zoete smaak en de losse schil vallen mandarijnen bij kinderen goed in de smaak. Aanvoerlanden zijn onder andere Spanje en Marokko. Tegenwoordig zijn er vele soorten zonder pit te koop bijvoorbeeld de Clementina (zoet van smaak) of de Satsuma (licht zuur van smaak).

Mandrijnen kist +/- 60 stuks

Een mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is. Ze zijn in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht. Er bestaan veel soorten mandarijnen. Grofweg kun je ze indelen in vier typen: de gewone mandarijn, de mediterrane mandarijn, de satsuma en de kingmandarijn. De kleur varieert van groengeel tot diep oranje. Vanwege de zoete smaak en de losse schil vallen mandarijnen bij kinderen goed in de smaak. Aanvoerlanden zijn onder andere Spanje en Marokko. Tegenwoordig zijn er vele soorten zonder pit te koop bijvoorbeeld de Clementina (zoet van smaak) of de Satsuma (licht zuur van smaak).

Kistje mini mandrijnen +/- 40 stuks

Een mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is. Ze zijn in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht. Er bestaan veel soorten mandarijnen. Grofweg kun je ze indelen in vier typen: de gewone mandarijn, de mediterrane mandarijn, de satsuma en de kingmandarijn. De kleur varieert van groengeel tot diep oranje. Vanwege de zoete smaak en de losse schil vallen mandarijnen bij kinderen goed in de smaak. Aanvoerlanden zijn onder andere Spanje en Marokko. Tegenwoordig zijn er vele soorten zonder pit te koop bijvoorbeeld de Clementina (zoet van smaak) of de Satsuma (licht zuur van smaak).

Perssinaasappel per stuk

Versie sinaasappelsap zit bomvol vitamine C

Sinaasappelsap is ook erg gezond door de grote hoeveelheid vitamines die een glas bevat. Zo bevat een glas van 250ml gemiddeld al 100mg vitamine C. Dit is ruim 85% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Vitamine C is essentieel voor het lichaam om goed te functioneren. Zo zorgt het ervoor dat ijzers door het lichaam worden opgenomen, voor het aanmaken van bindweefsel en draagt het bij aan een goede weerstand. Daarnaast functioneert het als anti-oxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Dit betekent dat de vitamines u beschermen tegen o.a. ziektes. Te weinig vitamine C zorgen voor een lagere weerstand. Ook kunnen wonden minder snel gaan genezen en kan er op termijn zelfs scheurbuik ontstaan. Regelmatig een glas vers, gezond sinaasappelsap kan dit dus helpen voorkomen.

Pers sinaasappel 20 stuks

Versie sinaasappelsap zit bomvol vitamine C

Sinaasappelsap is ook erg gezond door de grote hoeveelheid vitamines die een glas bevat. Zo bevat een glas van 250ml gemiddeld al 100mg vitamine C. Dit is ruim 85% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Vitamine C is essentieel voor het lichaam om goed te functioneren. Zo zorgt het ervoor dat ijzers door het lichaam worden opgenomen, voor het aanmaken van bindweefsel en draagt het bij aan een goede weerstand. Daarnaast functioneert het als anti-oxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Dit betekent dat de vitamines u beschermen tegen o.a. ziektes. Te weinig vitamine C zorgen voor een lagere weerstand. Ook kunnen wonden minder snel gaan genezen en kan er op termijn zelfs scheurbuik ontstaan. Regelmatig een glas vers, gezond sinaasappelsap kan dit dus helpen voorkomen.

Kist pers sinaasappels +/- 90 stuks

Versie sinaasappelsap zit bomvol vitamine C

Sinaasappelsap is ook erg gezond door de grote hoeveelheid vitamines die een glas bevat. Zo bevat een glas van 250ml gemiddeld al 100mg vitamine C. Dit is ruim 85% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Vitamine C is essentieel voor het lichaam om goed te functioneren. Zo zorgt het ervoor dat ijzers door het lichaam worden opgenomen, voor het aanmaken van bindweefsel en draagt het bij aan een goede weerstand. Daarnaast functioneert het als anti-oxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Dit betekent dat de vitamines u beschermen tegen o.a. ziektes. Te weinig vitamine C zorgen voor een lagere weerstand. Ook kunnen wonden minder snel gaan genezen en kan er op termijn zelfs scheurbuik ontstaan. Regelmatig een glas vers, gezond sinaasappelsap kan dit dus helpen voorkomen.

Navel sinaasappel per stuk

In een sinaasappel zitten veel vitaminen. Van alle citrusvruchten bevat de sinaasappel de meeste vitamine C. Naast de vitaminen zitten er ook eiwitten, koolhydraten, kalk en ijzer in de sinaasappel. Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig eten van sinaasappels de kans op mond-, strottenhoofd en maagkanker met zo'n vijftig procent verkleind.

Volgens onderzoeker Katrine Baghurst zijn de positieve effecten van de sinaasappel te danken aan de vele antioxidanten die er in te vinden zijn. Deze vangen vrije radicalen weg, al voordat ze het celweefsel aantasten. In de sinaasappel zitten de meeste antioxidanten van alle vruchten. Er zijn er minstens 170 verschillende aangetoond, waarvan er zo'n zestig behoren tot de flavonoïden. Dit zijn de meest effectieve vrije-radicalen-vangers.

Navel sinaasappels 10 stuks

In een sinaasappel zitten veel vitaminen. Van alle citrusvruchten bevat de sinaasappel de meeste vitamine C. Naast de vitaminen zitten er ook eiwitten, koolhydraten, kalk en ijzer in de sinaasappel. Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig eten van sinaasappels de kans op mond-, strottenhoofd en maagkanker met zo'n vijftig procent verkleind.

Volgens onderzoeker Katrine Baghurst zijn de positieve effecten van de sinaasappel te danken aan de vele antioxidanten die er in te vinden zijn. Deze vangen vrije radicaleweg, al voordat ze het celweefsel aantasten. In de sinaasappel zitten de meeste antioxidanten van alle vruchten. Er zijn er minstens 170 verschillende aangetoond, waarvan er zo'n zestig behoren tot de flavonoïden. Dit zijn de meest effectieve vrije-radicalen-vangers.

Navel sinaasappels kist +/- 60 stuks

In een sinaasappel zitten veel vitaminen. Van alle citrusvruchten bevat de sinaasappel de meeste vitamine C. Naast de vitaminen zitten er ook eiwitten, koolhydraten, kalk en ijzer in de sinaasappel. Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig eten van sinaasappels de kans op mond-, strottenhoofd en maagkanker met zo'n vijftig procent verkleind.

Volgens onderzoeker Katrine Baghurst zijn de positieve effecten van de sinaasappel te danken aan de vele antioxidanten die er in te vinden zijn. Deze vangen vrije radicalen weg, al voordat ze het celweefsel aantasten. In de sinaasappel zitten de meeste antioxidanten van alle vruchten. Er zijn er minstens 170 verschillende aangetoond, waarvan er zo'n zestig behoren tot de flavonoïden. Dit zijn de meest effectieve vrije-radicalen-vangers.