zachtfruit

Zacht fruit

Fruit eten helpt je om op gewicht te blijven. De grote hoeveelheid vezels in fruit zorgen voor een goede maagvulling, waardoor je eerder een voldaan gevoel hebt. En omdat dat gevoel lang aanhoudt, zwicht je minder snel voor ongezonde tussendoortjes. Daarnaast kun je door voldoende fruit te eten verstoppingen helpen voorkomen en ook het risico op hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker verkleinen.

Met name verse aardbeien, blauwe bessen, frambozen en bramen zitten vol voedingsstoffen en antioxidanten die je lichaam gezond houden en beschermen tegen chronische ziekten. Deze vruchten worden daarom ook vaak "superfruit'' genoemd. Uit diverse studies blijkt dat het eten van zachtfruit kan bijdragen aan het voorkomen van allergieën, ontstekingen, zweren, virussen en tumoren. Dus ons heerlijke zachtfruit is niet alleen een lust voor het oog en bijzonder smaakvol…het is ook nog eens behoorlijk gezond!

Gezond het jaar rond 
Vergeet niet dat je ons zachtfruit ook in de winter kunt eten. Want juist dan heb je extra behoefte aan voedingsstoffen en daarbij geeft het ‘rode’ fruit een beetje kleur aan de donkere winterse dagen. Kijk eens bij diverse recepten om te zien hoe je zachtfruit eenvoudig kunt inpassen in je dagelijkse eetpatroon.

!

Aardbeien doos

Wie houdt er niet van aardbeien? Dit populaire zachtfruit heeft terecht de bijnaam zomerkoninkje. In de zomermaanden zijn Nederlandse aardbeien volop verkrijgbaar. Ze hebben een heerlijke zoete smaak. Aardbeien zijn prima te combineren met ander zachtfruit, zoals bessen, bramen en frambozen. De aardbei is een schijnvrucht. De kleine pitjes aan de buitenkant zijn de eigenlijke vruchtjes. Aardbeien zijn rijk aan vitamine C en dat kan helpen jouw weerstand op peil te houden (goed voor het haar, huid en natuurlijk handig als je verkouden bent). Bovendien werkt vitamine C als antioxydant en helpt dus bijvoorbeeld bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam te neutraliseren. Aardbeien zijn ook een bron van foliumzuur en dat is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen

Aalbessen (rode bessen)

De aalbes komt oorspronkelijk uit Europa en West-Azië. De aalbes is er in de rode, roze of witte variant. Rode aalbessen hebben een klein kroontje (ongeveer 1 cm in doorsnee) en groeien in trossen. De kleur is doorschijnend helder tot donkerrood. Het zure tot zoetzure vruchtvlees bevat een aantal geelbruine pitjes. Witte aalbessen zijn crèmekleurige doorschijnende bessen met een klein kroontje. De witte bes, ooit als zaailing van daare rode bes ontdekt, verschilt behalve in kleur iets van de rode doordat ze iets kleiner zijn. Ook is de smaak duidelijk zoeter. Rode bessen zijn een bron van vitamine C en dat kan helpen de weerstand op peil te houden (is goed voor je huid, haar, maar ook handig als je bijvoorbeeld verkouden bent). Bovendien werkt vitamine C als antioxydant en helpt bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam te neutraliseren

Blauwe bessen

Deze bessen zijn Amerikaanse bosbessen. Ze zijn blauwzwart, hebben een zilverkleurige waslaagje (net als druiven) en hebben een milde, zoete bosbesachtige smaak. Blauwe bessen zijn rijk aan vezels en die heb je nodig voor een goede darmwerking. Ook zijn ze een bron van vitamine E die bekend staat als antioxydant

Bramen

Bramen zijn familie van de aardbei. De zachtzoete vruchten met een kenmerkend aroma bestaan uit talrijke zogenoemde deelvruchtjes. Het vruchtvlees is zoet en sappig. Bramen zijn echt zomerfruit. De eerste bramen zijn soms wat fris zuur, maar daarna zijn ze heerlijk zoet en sappig. Ze groeien aan een dichte struik vol met stekels. Je komt ze veel tegen in bossen, langs wegen en spoorwegen. In augustus en september kun je ze daar zelf plukken. Bramen zijn eerst groen, daarna kleuren ze rood en op het laatst nemen ze die mooie donkere blauwzwarte kleur aan die ze ook in de winkel hebben. Bramen zijn opgebouwd uit talrijke bolletjes, zogenaamde deelvruchtjes. Ze zitten vol mineralen en zijn zoet van zichzelf. Bij bramen geldt: hoe groter, hoe lekkerder. Je kunt bramen vers eten, verwerken in (fruit)salade, gebak, milkshakes of als garnering op ijs met slagroom. Bramen zijn een bron van vitamine C en dat kan helpen de weerstand op peil te houden (handig als je verkouden bent, goed voor je huid en haar). Bovendien werkt vitamine C als antioxydant en helpt dus schadelijke stoffen in het lichaam te bestrijden. Bramen zijn ook rijk aan vezels en die heb je nodig voor een goede darmwerking.

Cranberry's vers

Cranberry's komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland groeien ze vooral op Terschelling, waar ze Veenbessen worden genoemd. Cranberry's zijn lichtrood tot donkerrood van kleur en hebben een ovale vorm. Ze worden meestal niet rauw gegeten. De smaak is friszuur, soms wat wrang. De naam cranberry komt van Craneberry ofwel kraanvogel. Dit omdat het gebogen steeltje van de bloem op de nek van een kraanvogel lijkt

Cranberry's gedroogd

Gedroogde cranberries zijn niet alleen heerlijk, maar ondersteunen ook de gezondheid op veel verschillende manieren. Gedroogde cranberries kunnen als snack gegeten worden, en kunnen veel maaltijden perfect aanvullen. Gedroogde cranberries zitten niet alleen bomvol vitaminen en antioxidanten, ze remmen zelfs schadelijke bacteriën af. Dit is een van de redenen dat cranberries wereldberoemd zijn voor urineweginfectie en blaasontsteking bestrijding.

Frambozen

Frambozen zijn rozerode tot donkerrode vruchten. Net als aardbeien behoren ze tot de grote rozenfamilie. Het zijn zomervruchten bij uitstek. Net als bramen zijn ze opgebouwd uit talrijke bolletjes, de zogenaamde deelvruchtjes. Frambozen zijn lekker sappig en zoet, stevig en egaal van kleur. Ze groeien volop in Nederland maar worden ook aangevoerd uit onder andere Duitsland en Frankrijk. Frambozen zijn goed te mengen met ander zachtfruit en kunnen worden gepureerd voor handig bruikbare sauzen. Frambozensaus is lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. Echter natuurlijk ook in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe. Bij bepaalde warme gerechten, meestal bij vlees of wild, is frambozencompôte een heerlijke aanvulling. Frambozen zijn rijk aan vezels en vezels heb je nodig voor een goede darmwerking.

Kruisbessen

Kruisbessen worden ook wel klapbessen genoemd. Ze kunnen rond of langwerpig zijn, glad of harig en in kleur variërend van groen en geel tot rood. De kruisbessen, die je in z’n geheel kan opeten, variëren in smaak van zuurzoet tot zoet. Van oorsprong komt de kruisbes uit West- en Midden-Europa

Zwarte bessen

Donkerpaars, bijna zwart, dat is de zwarte bes. Juist die donkere kleur maakt het een supergezonde fruitsoort, want de kleurstof is ook een goede anti-oxidant. Zwarte bessen groeien in het wild, maar worden ook geteeld. Ze bevatten zeer veel vitamine C en een lekkere ‘cassis’ smaak, hoewel sommige mensen ze wat zuur en wrang zullen vinden. Veel zwarte bessen worden dan ook gebruikt voor jam en gelei.